BOOKFEST 2017: Impresii și bookhaul

Nu cred că sunteți pregătiți pentru ce va urma, așa că vă invit frumușel de pe acum să vă luați o băutură, ceva, lângă voi, sau poate niște snacks-uri, fiindcă postarea asta va fi KI-LO-ME-TRI-CĂ! Doar nu m-am întors de la Bookfest cu mâinile goale, nu? 😀 Cine a mai pomenit așa ceva oare? Așa că am strâns diverse chestii livrești ca un hamster harnic și flămând, iar acum le scot la iveală pentru voi, ca să ne minunăm împreună.

Până una-alta, trebuie să știți că din 2012, când m-am mutat din București înapoi acasă, la Galați, nu am mai avut ocazia să stau mai mult de 3 zile legate în București. Vizite am mai făcut, dar n-am apucat să merg în toate locurile în care îmi doream. Timpul, bată-l vina… Sau mai bine zis, lipsa lui. Dar de data asta am avut 5 (!) zile la dispoziție, așa că am fost într-un fel de cursă contratimp. Am alergat aproape non-stop, și nu regret nimic! XD Prin urmare, haul-ul pe care vi-l voi arăta mai jos nu este în întregime de la Bookfest, ci din vreo 5 locații diferite. Yeah, I know, I’ve been busy! XD

Dar până să ajung la el, câteva impresii (la rece, de acum) despre Bookfest. Anul ăsta am reușit să ajung vineri și sâmbătă la Romexpo: vineri am stat în jur de 2 ore, de pe la 17:00 la 19:00, iar sâmbătă am stat chiar mai mult, de pe la 13:00 până pe la 17:30. Am avut timp berechet să colind toate standurile, chiar să asist și la câteva lansări, iar unul dintre highlight-urile evenimentului a fost întâlnirea întâmplătoare cu Radu Găvan, autorul romanelor „Exorcizat”, „Neverland” și al recentului „Diavoli fragili”, cu care am schimbat câteva vorbe despre, ce altceva, cărți, literatură și scriitori! 😀

Apoi mi-am permis să redevin copil pentru aproximativ 5 minute, timp în care m-am pozat cu Thor și Captain America la standul editurii Litera, după care am dat un „occupy” faimoaselor scări albastre care duceau la etaj, fiindcă deja picioarele refuzau să mă mai asculte.

Din păcate, și anul acesta a fost o viermuială continuă în pavilioanele destinate Bookfestului, iar evenimentele de la standurile editurilor Polirom și Humanitas au adunat o gloată pe care și Dracula ar fi fost invidios. Lipseau furcile! XD Glumesc, evident, dar aglomerația chiar mi-a dat bătăi mari de cap, și n-am putut sta prea mult într-un singur loc fiindcă simțeam că mă sufoc. Poate, totuși, în anii următori, organizatorii vor gândi ceva mai bine amplasarea zonelor destinate lansărilor și discuțiilor.

Ca să ofer un singur exemplu, lansările de la Humanitas erau asaltate de oameni, care se înghesuiau să înțeleagă ce spun vorbitorii, pe când zonele Scena Agora și Scena Arena erau mai mult pustii. Unde erau scaune, by the way. Deci evenimentele de acolo nu atrăgeau atât de multe persoane, nu? Pe când altele ar fi fost mult mai potrivite pentru acele locații… În fine, misterioase sunt căile organizării unui târg de carte, I guess.

Una peste alta, m-am simțit chiar foarte bine la Bookfest ediția 2017, și mă bucur că am reușit să văd multe „celebrități” ale lumii literare românești. Din păcate sunt puțin antisocială și nu voi fi niciodată genul care să se ducă în fața omului și să-l salute, dar mărturisesc că am trecut pe lângă foarte mulți autori și bloggeri cunoscuți, bucurându-mă ca un copil mic că am apucat să-i văd în carne și oase. E atât de frumos când viața de pe net se „pupă” cu aia reală, de n-aveți idee! 😀

OK, și acum trecem la chestii mai distractive! Vă invit să vedeți mai jos cu ce „pradă” m-am întors eu de la București, ca un om însetat care a găsit o oază în mijlocul deșertului. Mai întâi, prima vizită pe care am făcut-o a fost la Târgul Cărții, și deși îmi jucau ochii în cap la greu, m-am abținut eroic și am ieșit de acolo cu o singură carte, aflată încă în țiplă:

DSCN3922

(Dacă nu știați, plănuiesc să strâng toate cărțile lui Daphne du Maurier și să le citesc, fiindcă am descoperit că-mi place la nebunie stilul ei)

Apoi am intrat pe următoarea ușă, la Antic Ex Libris, și a fost ca și cum aș fi intrat în rai! XD Din 2012, când am fost eu acolo ultima dată, acest anticariat s-a dezvoltat uimitor de mult, și am petrecut, cred, în jur de o oră cutreierând rafturile cu nenumărate bunătăți literare și nu numai. Bineînțeles, de data asta am cedat oarecum ispitei, și am ieșit pe ușă cu trei titluri minunate, la care abia aștept să ajung! Cred că cel mai mult îmi suscită interesul povestirile lui Bukowski, de care nu am avut ocazia să citesc nimic până în prezent. We will see cum mi se pare.

DSCN3923

În continuare, după ce am ajuns la Bookfest vineri după-amiază, am mers direct la organizatori să-mi ridic voucher-ul de 100 de lei pe care îl câștigasem pe Pălărisme, și i-am făcut repede o poză pentru posteritate fiindcă apoi am mers țintă cu el la standul editurii ART, unde l-am schimbat pe trei titluri „musai” nou-nouțe și pe un titlu Arthur pe care îl așteptam de ceva timp. Dacă nu știați, vă spun acum: sunt înnebunită după legenda regelui Arthur! 😀

DSCN3914DSCN3915

Apoi am făcut o vizită și la Polirom, de data asta având un scop clar în minte. Vedeți mai jos care a fost acesta. 😉 Bonus? Am primit și catalogul noutăților Polirom pentru sezonul primăvară-vară 2017, iar câteva titluri deja mi-au atras atenția. Dar sunt pentru mai încolo, muuuult mai încolo.

DSCN3924

După o pauză binemeritată pe o terasă în aer liber, m-am întâlnit cu o prietenă și am colindat (again, în cazul meu) și celelalte pavilioane în care nu apucasem să intru. Așa se face că de la standul Okian nu am putut pleca cu mâna goală (I tried, I failed), și am pus mânuța pe Of Mice and Men de John Steinbeck (l-am citit de vreo 2 ori, ultima dată în facultate, dar nu aveam niciun exemplar), și We Have Always Lived in the Castle de Shirley Jackson, despre care am auzit mai demult, dar am devenit cu adevărat interesată citind Holding Up the Universe de Jennifer Niven, unde Libby, protagonista, este îndrăgostită de acest roman și îl menționează foarte des. Sunt curioasă cum mi se va părea, mai ales fiindcă e un amestec de atmosferă gotică, horror și dramă.

DSCN3920

IMAG0835

Și aici s-a încheiat ziua de vineri. Ați obosit? Luați o pauză, no stress, și reveniți pentru continuare. 😀

*****

Sâmbătă a fost o zi cumplit de obositoare pentru mine, dar și minunat de rewarding, fiindcă am putut cerceta ceva mai bine standurile editurilor. Deși stau prost rău de tot în general cu orientarea în spațiu, norocul a făcut să descopăr standul librăriei franceze din București, Kyralina, unde un întreg rastel de cărți ne aștepta cuminte cu prețul unic de 10 lei. NU.AM.REZISTAT!! Prin urmare, degetele mele „lipicioase” s-au încleștat pe trei titluri pe care n-au vrut să le mai lase, și pace! XD Adevărul e că n-am mai citit de mult timp cărți în franceză, iar asta a fost ocazia perfectă să acumulez niște material de lectură. Tot clasicii mi-au făcut cu ochiul, recunosc.

DSCN3926

Într-un impuls mai mult de moment, m-am întors la standul editurii Humanitas și am plecat de acolo cu „Pelinul negru” al Ioanei Nicolaie, fiindcă tratează un subiect care pe mine mă interesează foarte mult. Țin minte și acum poveștile pe care mi le spunea mama mea despre explozia de la Cernobîl și toți copiii cu malformații pe care a apucat să-i vadă la spitalul de copii din Galați și așteptând la cabinetul doctorului Pesamosca de la București. Impactul radiațiilor asupra copiilor români a fost unul evident, și sunt extrem de curioasă să văd cum abordează Ioana Nicolaie acest subiect.

DSCN3921

Cât despre noua carte a Tatianei Niculescu, despre viața lui Corneliu Zelea Codreanu, mărturisesc că am luat-o pentru mama mea. Deși nu e exclus s-o răsfoiesc și eu la un moment dat. 😀

Last but not least, întrucât Daniel Afloarei a vorbit pe canalul lui atât de frumos și de interesant despre o nouă apariție de la editura Storia, și anume „O fată din bucăți” de Kathleen Glasgow, a trebuit s-o iau atunci când am văzut-o la stand. A TREBUIT! Fără alte discuții. O voi citi în curând, așa că stați cu ochii pe blog pentru o recenzie. 😉

DSCN3913

Cam aici se încheie bookhaul-ul meu de la Bookfest, însă postarea nu s-a încheiat, nici pe departe. Prietena despre care am vorbit ceva mai sus a descoperit că avea dubluri pentru două dintre titlurile lui Mario Vargas Llosa (se numără printre autorii ei preferați), așa că mi-a dăruit mie ce vedeți mai jos. Mai pe scurt, m-am „lipit”! 😀 Și mă bucur enorm, fiindcă până acum n-am apucat să citesc nimic de acest câștigător al premiului Nobel, și sunt curioasă.

DSCN3916DSCN3917

Cum ziceam mai sus, sâmbătă am descoperit la Bookfest standul librăriei franceze. Ei bine, doamna foarte drăguță de acolo ne-a întrebat dacă știm și librăria, care se află pe Strada Biserica Amzei. Eu o știam, dar nu apucasem să merg niciodată. Și, ce să vezi, surpriză! Aveau deschis și duminica, de la 12 la 18! Așa că ne-am pus în plan să mergem a doua zi acolo. Zis și făcut! Duminică am mers la Kyralina, unde m-am simțit incredibil de bine printre rafturi, pe muzica minunată a lui LP, și am cercetat aproape toate titlurile de ficțiune pe care le au acolo. Clasici, dar și moderni și contemporani. Din fericire (pentru portofelul meu), n-am plecat decât cu unul dintre clasicii mei preferați, Choderlos de Laclos cu ale sale „Les liaisons dangereuses”, deoarece nu aveam nicio copie în casă, nici în română și nici în franceză. Sunt curioasă dacă acum, după atâția ani, îmi va mai plăcea la fel de mult cum mi-a plăcut în liceu sau facultate. Fiindcă într-un timp eram obsedată de cartea asta! XD

DSCN3925

Spre finalul șederii mele la București, am făcut o vizită și mai recentului ParkLake, în care, ce să vezi, am dat peste un Cărturești! But of course, se putea? Am intrat, și atât mi-a fost! Spre meritul meu, n-am plecat de acolo cu cărți, dar tot am luat ceva drăguț, care să-mi completeze spiritul de cititor înrăit. Un set de semne de carte îl voi cadorisi unei persoane dragi mie, dar restul este ALL MINE! Muhahaha! 😀

DSCN3908DSCN3909DSCN3911DSCN3912

Pun pariu că v-ați plictisit deja, dar știți vorba aia, „mult a fost, puțin mai e”. 😛 M-am gândit să includ în postare și ultimele două cărți pe care mi le-am comandat online, că dacă e bookhaul, să fie măcar până la capăt. Pe site-ul editurii Nemira am profitat de o ofertă cu transport gratuit și reducere suplimentară de 20%, așa că mi-am luat „Aleasa dragonului” (Uprooted) de Naomi Novik la un preț super bun. Nu știu din ce tabără voi face parte, a celor care au iubit cartea sau a celor care au rămas neimpresionați de ea. Vom vedea.

DSCN3927

Apoi, tot Daniel Afloarei se face „vinovat” și de acest titlu despre care a vorbit la un moment dat pe canalul lui, așa că Strange the Dreamer de Laini Taylor se va afla iarăși printre lecturile mele cât mai recente. Am profitat de o reducere de preț și un cod de transport gratuit pe site-ul Books Express, așa că am luat-o fără să mai stau mult pe gânduri. A fost o alegere bună rău, fiindcă m-am pricopsit cu două semne de carte soooo cute, două stickere even cuter, dar și cu un postcard pe care se afla un citat de Neil Gaiman. Măi, fie ce-o fi, dar cei de la Books Express au o modalitate de a împacheta comenzile, de ți se face rău! De bucurie!!

DSCN3928DSCN3929

Oh God, cred că în sfârșit am gătat postarea asta! XD Și între timp mi-am adus aminte că promisesem un wishlist pentru Bookfest, dar n-am mai apucat să-l postez, because work. Am avut multe lucruri de rezolvat înainte de plecarea la București, și n-am mai apucat să scriu nimic pentru blog. Dar iată, mi-am luat revanșa cu acest articol lung cât o zi de post negru.

Sper că v-au plăcut achizițiile mele, și vă puteți aștepta la recenzii pentru fiecare titlu în parte. Ce mi-a spus cineva la București m-a ambiționat și mai tare să-mi dezvolt blogul și să devin cât mai serioasă în ceea ce fac, așa că… am gânduri măricele, speranțe și mai măricele și o bucurie de nedescris când mă uit la acest turnuleț! 😀

DSCN3931

Până data viitoare, citiți mult, citiți frumos și visați câte-n lună și-n stele! Visele ne păstrează sufletele bogate. 😉

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s