Efectele negative ale cafelei
Cu ce-și alimenta Balzac prolifica lui producție literară? Păi, cu același lucru care îi ajută pe mulți dintre noi să treacă prin interminabilele ședințe de la nouă dimineața: tradiționala și gustoasa cafea pură. Dependent, francezul bea până la cincizeci de cești de cafea turcească neagră pe zi. Într-o epocă ante-Starbucks, acest nivel de consum necesita o reală doză de ingeniozitate. Când nu obținea rezultatul scontat din forma lichidă, măcina o mână de boabe și pur și simplu dădea pulberea pe gât.
„Cafeaua e pentru mine o mare sursă de energie”, spunea Balzac. „I-am observat efectele la proporții cosmice.” Dar a și suferit de pe urma acestor efecte. Din cauza cantităților industriale de cafea avea dureri de stomac, tensiune arterială mare, alegându-se în cele din urmă cu cardiomegalie. Supradoza de cafeină – ca să nu mai vorbim de lăcomia pentru mâncare – a dus în cele din urmă la prematura lui dispariție la vârsta de cincizeci și unu de ani.