Un weekend ploios şi „Miss Peregrine” de Ransom Riggs

Ce ar putea avea în comun o mână de monştri înfiorători, câţiva copii… să le spunem deosebiţi, şi călătoria în timp? Dar un băiat din secolul 21, chinuit de coşmaruri, care îşi împarte viaţa în Înainte şi După, şi o casă părăsită, bombardată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial? Aţi ghicit: „Miss Peregrine” (cu titlu său integral din limba engleză „Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children”).

bookpic-5-miss-peregrine-85021-339x500
Click pe copertă şi cumpără cartea!

Romanul de debut al scriitorului american Ransom Riggs a stârnit o adevărată vâltoare atunci când a fost lansat, la începutul anului 2011, şi a luat cu asalt topurile personale ale cititorilor de ficţiune Young Adult (pentru tineri) din America, şi se pare că nu numai, căci a primit nominalizări şi la două premii importante din lumea cărţilor pentru adolescenţi: YALSA Teens’ Top Ten şi Golden Tentacle (Debut). Împletind într-un mod extraordinar de ingenios o serie de fotografii vechi, găsite de Riggs pe la prietenii săi colecţionari, şi o poveste dark, cu accente horror, căreia nu-i lipseşte, bunăoară, umorul sau acţiunea sau imaginaţia, „Miss Peregrine” reprezintă o delectare pentru orice cititor, mai tânăr sau mai vârstnic, cu un apetit serios pentru aventură şi mister.

La prima vedere, Jacob Portman este un băiat obişnuit de şaisprezece ani, care locuieşte într-o suburbie a Floridei şi care provine dintr-o familie destul de înstărită. Viaţa sa monotonă, din care îşi doreşte cu disperare să evadeze, ia sfârşit într-o seară când Jacob este sunat de bunicul său Abe Portman, în ceea ce pare la început o criză de furie şi paranoia, care îl întreabă unde e cheia de la dulapul cu arme, fiindcă monştrii l-au găsit iar el nu are cu ce să se apere. Aducându-şi aminte de poveştile fantastice pe care bunicul său i le spunea în copilărie, despre căminul său de pe perioada războiului, când era un refugiat evreu a cărui familie fusese masacrată de nazişti, Jacob nu dă crezare vorbelor disperate ale bătrânului, punându-le pe seama bătrâneţii şi a senilităţii. Cu toate astea, fugind acasă la el ca să vadă exact care e problema, Jacob dă peste o scenă scoasă din cele mai groaznice coşmaruri ale sale şi realizează că poveştile ar putea avea un sâmbure de adevăr.

CITIŢI CONTINUAREA LA LINK-UL DE MAI JOS


Dacă vă doriţi cartea în engleză, o puteţi găsi aici:
Anunțuri

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s