Haideţi să vorbim despre… Clasici moderni!

http://www.bookuria.info/litera-lanseaza-colectia-clasici-moderni-impreuna-cu-ziarul-libertatea/
http://www.bookuria.info/litera-lanseaza-colectia-clasici-moderni-impreuna-cu-ziarul-libertatea/

În data de 27 noiembrie 2014 a fost lansată o nouă colecţie de cărţi la chioşcurile de ziare, împreună cu ziarul Libertatea, numită „Clasici moderni” şi publicată de Editura Litera. Iniţial au fost anunţate patru cărţi în colecţie: „Prea multă fericire” de Alice Munro, „Maestrul şi Margareta” de Mihail Bulgakov, „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde şi „Olive Kitteridge” de Elizabeth Strout. La preţul de 11.99 lei ziarul + cartea, bineînţeles că m-am entuziasmat enorm atunci când am auzit, mai ales, numele lui Alice Munro, câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2013. Însă odată ce am luat şi „Portretul lui Dorian Gray” şi am văzut următoarele titluri care vor apărea în colecţie, nu m-am putut abţine să nu le împărtăşesc cu voi! Iată-le în ordinea în care vor apărea:

18.12.2014 – „Olive Kitteridge” de Elizabeth Strout

Descriere (de pe site-ul Editurii Litera)

Treisprezece povestiri scrise cu profundă înţelegere şi simpatie pentru natura umană dezvăluie momentele de tristeţe sau de revelaţie ale unor oameni cât se poate de obişnuiţi. Olive Kitteridge este firul călăuzitor ce traversează toate aceste crâmpeie de viaţă. Fostă profesoară de matematică, personalitate puternică şi mizantropă, aceasta cunoaşte suferinţa de a-şi vedea unicul fiu înstrăinându-se treptat de ea. Dezamăgirea ia forma căsătoriei lui Christopher, copilul iubit, cu o femeie pe care abia o cunoaşte şi  de care va divorţa după un an. Fire dificilă şi nesociabilă, Olive îşi pierde ultimul prieten adevărat când soţul său, Henry, suferă un atac cerebral şi îşi petrece restul vieţii într-o stare vegetativă. Toate aceste experienţe o conduc la concluzia că toţi ne naştem şi murim singuri. In esenţă, Olive Kitteridge este o carte despre pierdere, despre neputinţa de a stabili sau a reînnoda legăturile sufleteşti cu cei apropiaţi, dar şi despre speranţă şi reînnoire. Ceea ce înseninează existenţa dureros de confuză, uneori lipsită de sens a personajelor sunt clipele fugare în care aceştia înţeleg că viaţa vibrează totuşi de frumuseţe şi că  merită a fi trăită. Cartea a obţinut Premiul Pulitzer pentru ficţiune în 2009.

25.12.2014 – „Portret al artistului la tinereţe” de James Joyce

Descriere (de pe site-ul Editurii Humanitas)

Acest roman exemplar pentru modernismul european iluminează momente semnificative din copilăria şi tinereţea lui Stephen Dedalus – un alter ego al scriitorului –, pe fundalul Dublinului de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Un bildungsroman care ilustrează atât desprinderea treptată a eroului de constrângerile familiei, religiei şi naţionalismului irlandez, cât şi parcursul său către individualizarea artistică.

Capodopera autobiografică Portret al artistului la tinereţe, publicată în volum în 1916, este o naraţiune în cinci părţi a vicisitudinilor şi avatarurilor copilăriei şi adolescenţei lui Joyce la Dublin. Într-o Irlandă frământată de eterne tulburări şi conflicte politice, într-o familie cu mulţi copii, sărăcită, redusă la mizerie de un tată uşuratic şi petrecăreţ şi de o mamă habotnică, orbită de religiozitate. O copilărie marcată de rigorile drastice ale unor şcoli iezuite şi o adolescenţă petrecută într-o societate sufocată de bigotism, de un tradiţionalism deviat într-un misticism menit să înnegureze cu spaime transformările fiziologice şi efuziunile sentimentale şi senzoriale ale pubertăţii.
Joyce transferă toate aceste trăiri personajului pe care-l numeşte Stephen Dedalus. Simbolica numelui e transparentă: Stephen îl evocă pe Sfântul Ştefan, primul martir al creştinismului, ca o emblemă a jertfei de sine pe care o presupune creaţia artistică; iar Dedalus trimite la eroul din mitologia greacă Dedal, care reuşeşte să zboare din labirint cu ajutorul unor aripi din ceară. Stephen Dedalus, alias Joyce, după o educaţie iezuită traumatizantă, evadează în lume şi se dedică literaturii.
Spaimele inoculate elevilor de către preoţii iezuiţi cu privire la osândele care-i aşteaptă pe cei căzuţi în păcat (mai cu seamă în păcatul trupesc) ating în roman dimensiuni danteşti. Roman inovator prin tehnicile sale moderniste, dezvoltate ulterior în Ulise, Portret al artistului… a influenţat mari scriitori precum Virginia Woolf, Samuel Beckett sau William Faulkner.

1.01.2015 – „America” de Franz Kafka

Descriere (de pe site-ul Editurii Polirom)

Karl Rossmann, abia venit din aerul molcom al Europei, descopera lumea aglomerata a New Yorkului cu sperantele si naivitatea pe care numai la saisprezece ani un tinar le poate avea. Intra fara intirziere sub aripa protectoare a unchiului sau bogat si tot atit de repede cade in dizgratie; isi incepe marea aventura americana intr-un hotel urias, ca rupt dintr-o epopee fantastica, cunoaste dragostea, nedumeririle in fata nedreptatilor pe care soarta i le presara in cale la orice pas, dar intirzie, in ciuda intimplarilor prin care trece, in ciuda oricarei ratiuni, sa traiasca un sentiment cu care, altfel, lumea il asalteaza fara ezitare: intirzie, ba chiar refuza cu orice pret sa urasca.

8.01.2015 – „Babbit” de Sinclair Lewis

Descriere (de pe Wikipedia, în traducerea mea)

„Babbit” este un roman scris de Sinclair Lewis şi publicat pentru prima dată în 1922. Fiind o satiră a culturii, societăţii şi comportamentului american, această carte critică absurditatea vieţii celor din clasa de mijloc şi presiunea resimţită de aceştia pentru a se conforma. Devenit bestseller peste noapte şi fiind o creaţie controversată, „Babbit” este unul dintre romanele cele mai cunoscute ale lui Lewis şi a influenţat decizia juriului de a-i acorda Premiul Nobel pentru Literatură în 1930.

Cuvântul „babbit” a intrat în tezaurul limbii engleze cu sensul de „persoană sau mai ales afacere sau om de afaceri care se conformează orbeşte standardelor predominante ale clasei de mijloc”.

Cam acestea sunt titlurile care apar pe ultima pagină a „Portretului lui Dorian Gray„. Când vor fi mai multe titluri disponibile, voi actualiza şi această postare. Până atunci, vă las cu o poză a celor 2 romane cumpărate de mine din această colecţie. Nu-i aşa că-s frumoase? ❤

IMAG1105

Anunțuri

5 gânduri despre “Haideţi să vorbim despre… Clasici moderni!

    1. Din păcate colecţia a fost discontinuată… „America” de Franz Kafka a fost ultimul volum apărut la chioşcuri, dacă nu mă înşel. Urât din partea lor că nu au anunţat măcar… să ştim şi noi, să nu le mai căutăm. 😦

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s