Recenzie „Cântul regelui Gesar al Tibetului” de Alai

cantul-regelui-gesar-al-tibetului_1_fullsize

Timp de câteva zile (să fie 4, să fie 5?…), am uitat de orice limite spaţiale şi temporale întrucât am fost absorbită complet în povestea fascinantă ţesută de autorul de origine tibetană Alai în al său roman „Cântul regelui Gesar al Tibetului”. Rezultatul a trei ani de cercetare şi de adunare a materialelor şi documentelor referitoare la legenda regelui Gesar, acest roman reprezintă o incursiune caleidoscopică într-o lume demult uitată, o lume frământată de înfruntările epice dintre zei şi demoni, o lume în care magia este la loc de cinste, dar despre care încă se mai cântă şi în prezent. Povestea regelui Gesar dăinuie în continuare în inimile tibetanilor, alimentată de flacăra vie a inspiraţiei grungkan-ilor, povestitori ambulanţi a căror menire este să răspândească faptele de glorie ale fiului zeilor Cerului.

 „Ce erau aceşti demoni? Acumularea de bogăţii, setea de putere, răsfăţul în haine de satin şi îmbuibarea cu delicatese în timp ce săracii sufereau – toate acestea erau provocate de demonii din inimă.”

Ţesută fin, parcă în fir de aur şi argint, povestea lui Gesar din vechime se întrepătrunde cu cea a lui Jigmed din prezent, un păstor de oi ales de zei să cutreiere fostul tărâm al ţării Glingului şi să spună povestea lui Gesar, măreţul rege al oamenilor din vremuri de demult.

CITEŞTE CONTINUAREA pe Semne Bune.

ŞTIAŢI CĂ…?

  • Epopeea „Regele Gesar” a fost creată în perioada secolelor 11-13, fiind o mare creație colectivă tibetană. Potrivit datelor din arhivă, opera consemnează în scris peste 15 milioane de caractere, cam 15 000 de pagini. Aceasta a fost transmisă din generaţie în generaţie pe cale orală.
  • „Epopeea Regele Gesar este cea mai lungă epopee cunoscută până acum în lume. Este o enciclopedie pentru studierea istoriei, politicii, economiei, schimburilor între diferite etnii, a literaturii şi limbii, culturii şi artei din societatea străveche din regiunea autonomă Tibet.”

Sursa: China Radio Internaţional

Gesar

Gesar_Gruschke

Alai

0013729e4a9d0b4f6d3518


Unde puteţi găsi cartea:

BOOKCITY

LIBRIS

ELEFANT.RO

OKIAN

CARTEPEDIA

Reclame

2 gânduri despre “Recenzie „Cântul regelui Gesar al Tibetului” de Alai

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s